Pomembna varnostna navodila 

Camelion& okolje

 Tehnična podpora in priročnik za uporabo

 Ogled Camelionovih proizvodov

Slovar pogostih izrazov pri baterijskih polnilnikih

Krmiljenje napetosti (Microprocesor controlledauto cut off dv-detect) – to je precizno krmiljenje napetosti (dVdt). Polnilec prilagaja napetost proporcionalno na čas, ki ga potrebuje tok. To omogoča optimalno polnenje, preprečuje prenapolnenje in izklučuje potrebo po časovnih polnilcih. Polnenje baterij se avtomatsko zaključi, ko so le te popolnoma napolnjene.

Nizkotokovno puščanje (Over curent protection) – če baterije niso priključene na porabnika energije in so nameščene v polnilcu, se baterije počasi praznijo. Da maksimalno zmanjšate izgubljanje energije, mora polnilec baterije prazniti z najmanjšim možnim tokom. Normally if the battery charger is not connected to input power and the batteries are left in the charger, the batteries will discharge.

Zaščita pred prevelikim tokom – adapter zagotavlja, da je polnilni tok zmeraj v mejah določenih vrednosti, kar opremo varuje pred poškodbami in varnostnimi tveganji.

Zaščita pred pregrevanjem – če notranja temperatura naraste na neobičajno visoko temperaturo, se sistem samodejno izklopi. Ko se temperatura spusti na dovoljeno vrednost, se polnenje nadaljuje. Maksimalna dovoljena temperatura se razlikuje med modeli, za Camelion Easy, ki uporablja polnilec F60 znaša 57 °C.

Samo-izpraznenje – izguba koristne kapacitete baterije med njeno neuporabo, zaradi kemičnih reakcij.

Življenska doba vložka – dolžina hrambe baterije v določenih pogojih, ko ta še zagotavlja navedene zmogljivosti.

Zaščita pred kratkim stikom – varuje pred poškodbami, če v omrežju pride do kratkega stika.

Baterija za enkratno uporabo – tip baterije, katera ne more biti ponovno napolnjena in jo je treba po uporabi zavreči.

Posebno ravnanje – z baterijami je treba ravnati pravilno, da ne škodujejo okolju. Vse baterije morajo biti pravilno in na ustrezen način reciklirane. Baterije na osnovi svinca vsebujejo strupene snovi in morajo biti reciklirane na ustrezen način.

Polnilni tok v presledkih – ko je baterija polno napolnjena, je še vedno prisoten majhen tok, ki baterije ohranja polno napoljnjene tudi skozi daljši čas. Ta proces se izvaja, če je polnilec priključen na omrežje, baterije pa v njem in so polno napoljnjene.

Začetni naptostni preskok(TM) – izpraznjene baterije imajo navadno še nekaj napetosti. Veliko polnilcev na tržišču baterij ne more ponovno napolniti, če je njihova napetost 0 V. Z novo tehnologijo, izbrani Camelion polnilci zmorejo take baterije ponovno oživiti in jih pripraviti za ponovno uporabo.

 

Kakšna je razlika med baterijama LR6 in FR6? Kakšne so njune prednosti?

Ker jih je izdelalo podjetje Camelion, tip baterije  FR6 predstavlja posebno vrsto FR6 litijeve baterije. Obstaja veliko različnih vrst baterij, ki jih dandanes uporabljamo (glejte Tabelo). Negativni in pozitivni pol baterije LR6 sta narejena iz cinka in magnezija. Elektrolit je na splošno alkalen kovinski hidroksid, npr. raztopina kalijevega hidroksida.  Tip FR6uporablja posebno narejeno Litijevo patentirano mešanico, ki omogoča daljše delovanje baterije in njeno večjo moč, kot jo imajo običajne LR6 baterije.

Tabela: Mednarodna označba baterij (s standardom elektrotehnične komisije (IEC) IEC-60086).

Kakšna je razlika med Camelion Digi in Plus Alkaline baterijama?

Digi Alkaline baterija ima za približno 5-10% višjo kapaciteto kot Plus Alkaline in so primernejše za večje porabnike energije.

Ali alkalno-manganove baterije zdržijo dlje časa kot tiste iz cinka in karbona?

Da, običajno vsaj dvakrat dlje. Za naprave, ki stalno porabljajo veliko energije (npr. player-i, digitalne kamere,…) uporabite alkalno-manganove baterije. Za naprave, ki stalno ne porabljajo toliko energije (npr. daljinjski upravljalci, tranzistorji, svetilke) pa so primernejše baterije iz cinka in karbona.

Kaj je pregretje? Kako nevarno je to za baterijo?

Pregretje pomeni, da baterijo še naprej polnete, kljub temu, da je že polna. To bo povzročilo segrevanje baterije in zmanjšalo njeno življenjsko dobo.

Ali lahko takoj po polnjenju uporabim NIMH akumulatorske baterije, četudi so še vedno tople?

V splošnem lahko toplo baterijo takoj uporabite. Vendar je priporočljivo, da počakate, da se shladi. Če je zelo vroča, lahko poškoduje vaš aparat.

V priročniku za uporabo polnilnika Camelion piše, da odstranim baterije, ko ugasne rdeča lučka. Ali lahko zatem pustim baterije v polnilniku še nekaj ur ali dni?

Ko ugasne rdeča lučka, pomeni, da je polnilec prenehal s polnjenjem. V tem primeru ne bo nobene škode, če baterije ostanejo v polnilniku. Toda, če se prekine električni tok v polnilecu (iz vtičnice ali računalnika), se ta lahko ponovno zažene. To lahko vodi do pregretja baterij in jih poškoduje. Če je polnilec izključen, ni nobene nevarnosti, da bi se baterije v njem poškodovale.

Ali so baterije Camelion prednapolnjene preden so zapakirane in ali jih je potrebno napolniti pred uporabo?

Baterije Camelion so načeloma napolnjene na 30% celotne kapacitete (za npr. Ni-MHAA2600 to znaša približno 780mAh). Naše Ni-Cd in NiMH tehnologije imajo zmožnost samoizpraznjenja. za približno 30% na mesec. To pomeni, da baterije izgubijo nekaj energije, kadar niso v uporabi. Zaradi časovne razlike, ko potuje baterija iz naših tovarn do vašega prodajalca, ima baterija že ob nakupu manj kot 30% moči, odvisno od časa dostave. Zato je priporočljivo, da pred uporabo baterijo napolnete.

Ali moram za polnjenje baterij Camelion uporabljati le polnilnike Camelion?

Za delovanje ostalih znamk polnilnikov ne odgovarjamo in močno priporočamo uporabo polnilnikov Camelion za polnjenje baterij Camelion.

Kakšna je dejanska kapaciteta NH-2600 akumulatorske baterije?

Za NH-AA2600BP2 kapaciteto velja običajnih 2600mAh , njena najmanjša kapaciteta pa znaša 2400mAh . V standardih za proizvodnjo Ni-MH baterij velja nek kapacitetni razpon. V kolikor deluje baterija znotraj tega razpona, smatramo, da baterija ustreza standardom. Tega se dosledno držijo tudi ostali proizvajalci baterij v industriji.

Nekaj preprostih korakov k varnosti.

Baterije so del našega življenja. Sledeči koraki vam bodo pomagali, da iz svoje baterije dobite kar se da največ.

 1. Uporabite pola "+" in "-" , da nastavite uporabo.
 2. Ne mešajte različnih baterij skupaj. Na primer ne mešajte alkalnih baterij skupaj z karbonskimi.
 3. Ne postavljajte baterij v bližino kovinskih predmetov, npr. ključev, kovancev, itd.
 4. Ko vam baterija pokaže, da nima več moči, zamenjajte vse baterije hkrati.
 5. Kadar dlje časa ne uporabljate baterij, jih vzamite ven.
 6. Ne dajajte suhih baterij v polnilnike.
 7. Nikoli ne mečite baterij v ogenj.
 8. Če vam na kožo kapne elektrolit, ga nemudoma izplaknite z vodo in pojdite k zdravniku.
 9. Baterij ne postavljajte v doseg majhnih otrok. Lahko namreč pogoltnejo ali se dotaknejo škodljivih kemikalij. V takšnih primerih nemudoma obiščite zdravnika.
 10. Ne odpirajte baterij.
 11. Preprečite, da bi pri bateriji prišlo do kratkega stika.
 12. Baterije ne izpostavljajte visokim temperaturam ali vlagi.
 13. Shranjujte na suhem mestu in ne izpostavljajte poškodbam.

Kako deluja baterija AlwaysReady?

Baterijo Camelion AlwaysReady sestavlja mešanica nikljevega hidroksida v anodi in zmes, ki vsrkava okside, v katodi. Ti navedeni materiali, v kombinaciji z Camelion-ovo zaščiteno EASEETM tehnologijo, vam zagotavljajo, da ste z nakupom te baterije dobili nepremagljivo moč in zanesljivost za digitalne kamere in ostale naprave, ki za delovanje potrebujejo veliko energije.

Brez ENERGIJE!

 

Okolje

Varujmo okolje s tem, da uporabimo polnilne baterije, s katerimi nadomestimo na stotine običajnih baterij. Camelion AlwaysReady baterija je ekološko narejena od same baterije do pakiranja, z načinom eco-ready design-om. Namenjena je za večkratno uporabo, kar zmanjša onesnaževanje okolja, ko baterijo zavržete. Okolju prijazna sestava omogoča reciklažo, ki prispeva k ohranitvi naravnega okolja.